lördag 14 januari 2012

Sevärdighet som inte fanns, soldaten med kaffet & nyfikna hästen.

I dag hade jag bilen och var ledig. A jobbade så jag tog med Emma på en biltur. Vi körde mot Trelleborg och sedan körde jag efter GPS:en som var inställd på sevärdigheter. Det blev Nils Holgerssongården. Men allt hade ju brunnit ner för en del år sedan, så det fanns inget kvar att se.

Vägen till f.d. Nils Holgerssons gård.

Västra Vemmenhög, som ligger ett stenkast från Nils Holgerssons gården. Dit ville jag, dels för att rasta Emma men dels också av nyfikenhet.

Samtidigt som Holgerssons gård brann, så brann denna kyrka också. En 41 årig man fick 7 års fängelse för dådet på kyrkan och är tydligen på fri fot i dag.

Det var en fräck kyrka med ett fint torn.

Gamla gravstenar, samlade längs muren, från gravar som förnyats med nya släkters namn och personer.

Uppe från kyrkan mot byn och vägen.

Sedan bar det av till Svaneholms slott. Vädret var härligt. Kallt men soligt.

Inget jättevackert slott, det finns finare i Skåne, men på något vist tufft ändå.



Vid slottets entré satt denna stensoldat. Kaffekopp i ena handen och bulle i andra. Kaféet inne på slottet gör reklam genom denna gubbe. 


Här fick jag lust ta med svart & vitt. Lite spöklikt över fotot.

Svaneholmssjön som slottet ligger vid. Denna sjö kan man gå runt. Det var härligt att vistas vid sjökanten och folk syntes här och var längs sjökanterna.


Två hästar gick i hagen. Den vita var rejält nyfiken på både mig och min kamera.

Jag fick en närbild på honom.

Körde vidare i Skåne. Körde förbi ett slott till på vägen men innan dess gick jag av i dessa marker med Emma. Det låg is på vattensamlingarna. Det höll 1 - 1½ + grader.

Vi gick in i skogen här från stora vägen, men när vi kommit en bit så blev Emma mycket rädd. Här vimlar av vildsvin, så jag tror hon vittrat sådana. Det knakade bra i grenarna ibland träden, så vi la benen på ryggen och gick ut från skogen snabbt igen.


Vi tog oss över på andra sidan där det fanns mer åkrar och öppen terräng. Trötta efter att ha varit ute i timmar tog vi hem. In om mina föräldrar en stund och fick kaffe, men sedan hem och vilade oss. Emma somnade sött i soffan.

14 kommentarer:

  1. Riktigt vackra bilder, så spännande blogg!
    Nyinflyttad till Lund fr sthlm =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Suzan

      Hejsan..oj kul du hittade hit. Välkommen!!!

      Tack för berömmet för mina bilder och min blogg.....det värmde. Välkommen ner i Skåne och hoppas min blogg kan hjälpa dig att känna dig orienterad i landskapet och det är bara fråga om du undrar saker som finns göra, se eller annat. Jag lägger dig på min följarlista och följer din blogg, som jag skall studera när jag svarat på din kommentar. Välkommen igen när du vill.

      Radera
  2. Sådana konstverk (statyer) som denne soldat med kaffekopp och bulle i näven gillar jag. Man blir ofta så överraskad och får en konstig tänkvärd känsla. Om du är i Linköping nån gång så gå in i domkyrkan där. Där ligger en uteliggare intill ena väggen och man blir både rädd och väldigt berörd när man står där. Den finns liksom helt plötsligt där och den är så verklig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Myran

      Ja jag gillar också udda konst eller annat, som kan få en att chockas eller hoppa till och sedan öppna ens nyfikenhet.

      Radera
  3. Svaneholm är nog inte ett av era vackrare slott, det håller jag med om. Mor din har haft "reportage" från så många vid det här laget att jag får svårt att välja vilket jag - på bloggbas - gillar bäst :o)

    Vildsvin i vilt tillstånd har vi inte här på Åland, bara i hägn. Men det är väl en tidsfråga innan ett par bryter sig ut och startar en naturlig stam i våra skogar. Fast då tror jag det tar hus i helvete bland skogsägarna, så den stammen blir knappast långlivad ;o)

    Gillar riddaren i rustning som tagit fikapaus!! :oD

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nina/Stjärnkraft

      Ja mamma bloggade om slotten här i länet. Det finns många fina, både här och i övriga Sverige.

      Vildsvin, lo och varg...SKA finnas i svenska skogarna tycker jag.

      Radera
  4. Tack för ännu en vacker guidad tur. Med dig och Monkan som ciceroner borde jag vid det här laget veta det mesta om Skåne. Jag har lite svårt att orientera mig bara, borde ha en karta då jag följer med på era turer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Cici

      Varsågod. Ja det värmer ju när man kan göra någon glad över att visa någon runt i Skåne och i sin närhet. Lika värmande är det när någon gillar ens bilder. På eniro.se finns en kartfunktion och sökfunktion.....prova tryck in olika resmål och namn på ställena......så tror jag du får bra hjälp av kartfunktionen.

      Radera
  5. Åh, vad jag önskar att jag kunde ha varit med dig på resan. Vad fint det ser ut!!
    /Stockholmsbönan

    SvaraRadera
    Svar
    1. shywoman

      Oj så turen såg så mysig ut? he he. Jo den var skön och vädret var härligt. Synd bara att pyromanen hade bränt upp Nils Holgersson gården.

      Det kommer fler turer som jag gör....kanske nästa gång :)

      Radera
  6. Vilken härlig tur! Jag gillade skarpt ditt "spöklika" foto ;-)

    Ha en skön kväll/caja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Caja

      Ja turen var grymt skön. Solen sken och det var isigt i luften....nice väder. Det där svart & vita fotot tror jag du menade? Ja det gillade jag också. Det är rätt speciellt att plåta svartvitt.

      Radera
  7. Vilken härlig utflykt ni haft:). Det är mysigt att bege sig ut på äventyr tycker jag. Livet är härligt:)!

    Tack för dina ord. Du har så rätt med kärlek kommer man så långt.
    Ha en fina dag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. messan

      Ja livet är härligt fast man kan vara uppe i en total kaos med sin hälsa och annat. Men tänk, var morgon man kan slå upp sina gluggar är en gåva. Hur många får en chans att vakna och somna var dag, genomgå en vardag hur den än ser ut?

      Kärlek är ju livets medicin...

      Radera