lördag 25 augusti 2012

Vem tog bilden????Astronauten Neil Armstrong har avlidit.

"Ett litet steg för en människa men ett jättekliv för mänskligheten", det var Neil Armstrong historiska ord, sekunderna efter att han som första människa satte ner sin fot på månens yta och placerade den amerikanska flaggan där, den 20 juli 1969.
Armstrong lyckades i sista stund undvika att rymdkapseln landade i ett område med stora farliga klippblock. Strax efter klättrade den andra astronauten Buzz Aldrin ner för stegen från månlandaren Eagle.
Därmed var också tio år av rymdkapplöpning mellan USA och dåvarande Sovjetunionen avgjord. Sovjet tog ledningen med den första människan i rymden, men USA kom alltså först till månen. USA genomförde efter det ytterligare ett antal månlandningar.
För Neil Armstrong blev färden med Apollo 11 hans sista rymdresa, därefter arbetade han vidare inom rymdstyrelsen NASA och han var också professor vid en teknisk högskola.
Det har inte meddelats vad han dog av men för bara några veckor sedan genomgick han en större hjärtoperation. För närvarande är det bara Kina som har några mer eller mindre avancerade planer på att genomföra nya bemannade rymdresor till månen.
Han blev 82 år gammal.

Källa: Sveriesradio.se

En undran jag har......bilden längst till vänster visar Armstrong komma ut från farkosten. Vem tog bilden i så fall om Armstrong var första människan som gick på månen???

8 kommentarer:

 1. Hej!

  Tittar bara in för att önska dig och Emma en bra söndag.

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snawitz

   Tjao.......detsamma. Har jobbat i dag och har inte kunnat svara tidigare på kommentaren. :)

   Radera
  2. Men vännen, det är väl ingen brådska med att besvara kommentarerna.
   Hur bra är jag själv på att höra av mig på en skala 1-10?

   Radera
  3. snawitz

   Jag tycker om när vissa saker sker snabbt, däribland att kommentera. Gillar när det flyter lite på bloggen typ..hehe.

   Radera
 2. Bra fråga! :)
  Det finns antagligen en alldeles logisk förklaring till det ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. rose

   Ja det finns en himla massa teorier om månlandningen........

   Radera
 3. En robot kanske?
  Min svärfar som var född på 1880-talet skrattade gott när dom på TV visade bild på astronauterna som gick på månen. Så mycket dumheter dom försökte slå i oss människor. Det förstod man väl att ingen kunde gå på månen! Att jorden var platt visste han också, det var ju bara att titta ut!
  Han hade svårt att acceptera att jag vägrade döpa mina barn för han var övertygad om att dom skulle komma till helvetet om dom dog odöpta.
  Han var 60 år när hans yngste son föddes, min man, och han levde tills han var 93. Då hade han varit hos doktorn en gång (förutom de sista veckorna han levde) och det var när han
  mönstrade. Sista veckan i livet vakade hans söner vid hans bädd och han fick dö hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cici

   Förstår att han skrattade gott åt månbilderna. Jag undrar varför ingen mer varit där uppe sedan dess. Med dagens teknik och utrustning så borde det vara superenkelt. Dåtidens landing är ju i så fall mycket mer märklig.

   Radera