söndag 19 augusti 2012

Veckans Malmöprofil nr: 2


Denna vecka är det dags för en ny Malmöprofil och denna gången i poesins värld. Hans namn är Clemens Altgård, svensk poet, litteraturkritiker och översättare,  född 1959 i Laholm.

Altgård debuterade som poet 1986. I Malmö var han i brytningen mellan 80- och 90-tal en av medlemmarna i den numera upplösta Malmöligan, en litterär gruppering bestående av, förutom Altgård, Håkan Sandell, Per Linde, Kristian Lundberg, Lukas Moodysson och Martti Soutkari. Altgård kom att verka med idéer som går under flaggen retrogardism. En stridsskrift trycktes 1995 tillsammans med Sandell, Om retrogardism.
Altgård har varit kritiker på bland annat Sydsvenska Dagbladet och Skånska Dagbladet och är aktiv som kritiker i olika tidningar samt som översättare och introduktör av dansk-, spansk- och engelskspråkig poesi.
Altgård är bosatt i Malmö.

Källa: Wikipedia

6 kommentarer:

 1. Hej

  Måste vara en lokal förmåga, jag har aldrig hört namnet förr.

  Hoppas er helg har varit bra

  Önskar dig ett gott slut på helgen och en bra början på nästa vecka

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. zoega59

   Japp, det var ju lite det som är meningen att lyfta fram kända eller okända med beröring Malmö. Födda, döda eller som bott här.

   Önskar också ett gott slut på veckan och bra nästa vecka. Min sista semesterdag i morgon måndag.

   Radera
 2. Inte visste jag att Modysson var från Malmö!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Osloskånskan

   Nja, Modysson är egentligen född i Lund, inte alls långt från Malmö men har bott i Åkarp liten liten bit utanför Malmö. Men Modysson kommer också som Malmöprofil senare i inlägg.

   Radera
 3. Vad roligt att det finns såna personer, som de som bor i Malmö kan vara stolta över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. rose

   Det finns någon storhet, kändis eller någon som gjort väl, i varje stad och vrå. Letar man så finner man och man skall vara stolt för det som kan representera ens stad eller det som ens stad kan representera.

   Radera