söndag 12 augusti 2012

Hans, Folke, Hasse AlfredssonVarje vecka kommer jag lägga in lite information om personer, mer eller mindre kända, som är födda i Malmö eller har annan sorts anknytning till Malmö. Det jag lägger ut här är mest om familjeförhållande, uppväxt m.m.
Först ut är:

Hans Alfredsson


Hans Folke "Hasse" Alfredson, född 28 juni 1931 i Malmö, är en svensk komiker, filmskapare, författare och skådespelare. Han är främst känd för sitt mångåriga samarbete med Tage Danielsson under benämningen Hasse & Tage, men har även en omfattande självständig produktion. Han var chef för Skansen i Stockholm åren 1992-1994. Han är bosatt på Lidingö.

Hans Alfredson föddes i Malmö Sankt Pauli församling som son till annonschef Folke Alfredson och Aina Alfredson, född Eriksson. När han var sju år gammal flyttade familjen till Helsingborg. Alfredson gick under realskoleåren på S:t Jörgens skola i norra Helsingborg och bodde inte långt ifrån Pålsjö skog på Tågaborg. Hans Alfredson tog studentexamen vid Gossläroverket (senare Nicolaiskolan) i Helsingborg.

Alfredson debuterade 1948 som skribent på Helsingborgs-Posten, där han bland annat skrev filmrecensioner under signaturen Simson. Efter studier (fil. kand.) och studentspex i Lund kom han till dåvarande Radiotjänst 1956 där han bland annat producerade Sveriges bilradio och började samarbeta med Tage Danielsson.

Hans Alfredson är sedan 1956 gift med Gunilla Alfredson (född 1933), och far till regissörerna Daniel och Tomas Alfredson. Sonen Mats dog 1967 i en elolycka vid fyra års ålder, och därefter adopterades dottern Sofi (född 1968).

Källa: Wikipedia

6 kommentarer:

 1. Har vi samma smak, eller?
  Jag fullständigt älskar Hasse, speciellt i sällskap med Tage

  Tack i alla fall för informationen

  SvaraRadera
  Svar
  1. zoega59

   Jo Hasse och Tage är kul att lyssna på. Det är ju inte min superfavorit men han är kul och underfundig. En av få revymakare av det äldre slag vi har kvar.

   Radera
 2. Läste i aftonbladet att Hasse har Alzheimers.
  På ett sätt kan H&T jämföras med Beatles, allt material är tidlöst.

  Har plitat ihop ett nytt inlägg
  Hälsa Emma från mig

  SvaraRadera
  Svar
  1. zoega59

   Det där var faktiskt en bra jämförelse. Har han fått Alzheimers?...Oj det visste jag inte.

   Radera
 3. Hasse och Tage två finningar i mitt tycke:).
  Kul att läsa om intressanta personer också.
  Ha en bra vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. messan

   Ja som sagt det kommer om en person i veckan som har någon sorts anknytning till Malmö. Det är kul att se vem som kommer från ens stad......så skulle fler gjort så man fick läsa om andra städers kändisar...hehe

   Radera